Ako pamiatkari v Nitre manipulujú schválené Zásady ochrany pamiatkovej zóny.

Tento príspevok bude o tom, ako Krajský pamiatkový úrad v Nitre (KPU) sfalšoval Zásady ochrany pamiatkovej zóny Nitra (ďalej len "Zásady") a ako vyzerá "odborný" pamiatkarsky výskum a spôsob práce. 

KPU Nitra najskôr, prvým rozhodnutím o zámere stavby, limitoval stavbu ORBIS pohľadom na Kalváriu od Piaristického kostola, tak, že ORBIS mohol stavať len jedno nadzemné podlažie bez strechy. Neskôr, v druhom rozhodnutí povolili 4 nadzemné podlažia, tak ako to je v územnom pláne. Pohľadu sa nechceli vzdať, tak ho umelo preložili na iné miesto, k tomu však museli sfalšovať schválené Zásady takým rusko-balkánskym spôsobom. Pritom poškodili iných majiteľov, 3 roky im blokovali výstavbu, až sa nakoniec ukázalo, že vlastne aj tento pohľad stavba ORBIS zastavala.

Čo sa stalo, aký pohľad pamiatkari chránili a čo s ním spravili?


Na fotografiách vidíme pohľad na Kalváriu spred Piaristického kostola v Nitre, ktorý chceli pamiatkari chrániť. Tento "nápad" vznikol v roku 2011 v návrhu na zmenu pamiatkovej zóny a následne bol zapracovaný do Zásad ochrany Pamiatkovej zóny Nitra 2015.



KPU Nitra zmenil Zásady po ich schválení v roku 2016 a pohľad "premiestnil" na Cyrilometodské námestie. Po premiestnení však pohľad prechádza cez pozemok na ktorom má byť prinavrátená zástavba, ktorá tu bola niekoľko storočí a ktorá zmizla asanáciami v 70. a 80. rokoch. Túto zmenu v textovej a mapovej časti Zásad urobil KPU Nitra až po schválení Zásad nadriadeným orgánom, Pamiatkovým úradom SR. Schválenie Zásad nadriadeným orgánom je povinnosť ukotvená v Pamiatkovom zákone. Jediným dôvodom zmeny bolo umožnenie realizácie stavbe ORBIS, ktorá však bola v súlade s územným plánom  - územný plán žiaden pohľad na Kalváriu nepozná.

Nasledujúca fotografia zachytáva už "premiestnený" pohľad do centrálnej polohy Cyrilometodského námestia. Je zvláštne ako sa dá pohľad "premiestniť". 

Buď má pohľad zmysel, alebo nie. Namiesto jedného pohľadu si nájsť iný, navyše omnoho nezmyselnejší, určite nie je odborný prístup. Ide o manipuláciu s podmienkami ochrany a ad hoc hľadanie niečoho čo by mohli pamiatkari chrániť. Ten pohľad je tak nezmyselný a nevýznamný, že to celé zaváňa cieľom nadháňania si úradníckej práce. Pohľad je zložitá vec, mení celý charakter územia. Musí sa mu prispôsobiť budúca výstavba ktorou prechádza. Pohľad musí dávať zmysel. Pohľad z námestia, ktorý je možný len vďaka tomu, že tu zbúrali historické budovy je paradox pamiatkovej ochrany, ktorou ho zdôvodňujú. Územný plán tu predpokladá dostavbu južného krídla námestia, aby bolo námestie námestím. Námestie bez zástavby nie je námestie ale park. Pamiatkari úplne zavrhli vývojový princíp a urbanistický koncept, ktorý tu historicky bol a ktorého cieľom bolo vytvorenie námestia. Práve južné krídlo námestia bolo pôvodne zastavané ako prvé. Je naozaj nepochopiteľné, ako KPU Nitra potiera historickú autenticitu urbanistického konceptu a vnáša tu svoje "nápady". Namiesto toho aby sa vzdala pochybného pohľadu na Kalváriu spred kostola, urobili ešte nezmyselnejší pohľad na Kalváriu z námestia, na ktoré nikto nechodí a už vôbec tam nikto nechodí obdivovať pohľad na Kalváriu ponad škaredé strechy VUB a PRIORU.  

Zaujímavé na tom celom je aj to, že táto zmena nevyplynula z odborného posúdenia. Naopak Pamiatková komisia trvala na tom, aby pohľad na Kalváriu vychádzal od kostola (dokument nižšie v článku). 

Pohľad však nikdy nebol súčasťou historickej zástavby Piaristickej ulice ani námestia. Ide o potieranie autenticity historickej zástavby.

Pamiatkari neskôr vydali rozhodnutie inej stavbe, tentokrát na pozemku vedľa námestia s podmienkami, podľa ktorých sa môže južné krídlo námestia zastavať len takým spôsobom, aby zachoval pohľad na Kalváriu z námestia - čiže nesmie stavať v časti pozemku kde je pohľad na Kalváriu. 

KPU Nitra sa odvolával len na to, že je to ukotvené v Zásadách ochrany pamiatkovej zóny Nitra a oni ich musia rešpektovať. Tie Zásady, ktoré sfalšovali, keď tento pohľad premiestnili.

Majiteľ pozemku po preskúmaní dokumentácie zistil, že sa tu udial podvod a KPU Nitra presunula pohľad cez jeho pozemok. Nepomohli námietky samotnému KPU Nitra, ani podnety na preskúmanie na Pamiatkovom úrade SR alebo Pamiatkovej inšpekcii na Ministerstve kultúry. Nikto z úradníkov nechcel tento podvod priznať.

Nakoniec, po troch rokoch tento pohľad ORBIS aj tak zastaval. KPU Nitra jednoducho požadoval od majiteľa pozemku zachovať pohľad, ktorý predtým povolil zastavať stavbe ORBIS. KPU si zle vyhodnotil stavbu ORBIS, keďže tá bránila pohľadu nielen spred kostola ale aj zo samotného námestia.  
3 roky blokovali výstavbu medzi ORBISOM (na fotke) a námestím. Pravdy sa nebolo možné dovolať a dodnes toto rozhodnutie nezrušili, ani Pamiatkový úrad, ani Pamiatková inšpekcia.




Ako sfalšoval KPU Nitra Zásady.

Zásady majú byť odborným dokumentom, na základe ktorého sa vykonáva pamiatková ochrana v Pamiatkovej zóne. Zjednodušene povedané, mal by to byť plán, ktorý určuje koncepciu pamiatkovej ochrany, ktorú by mali prenášať pamiatkari do rozhodnutí, resp. najskôr do územného plánu zóny. Mimo iného je dôležitý aj preto, aby nevznikali rozhodnutia podľa úplnej ľubovôle konkrétneho úradníka.  Zároveň majú Zásady slúžiť ako podklad, odborný materiál, pre tvorbu územného plánu. Zákon sa snaží dať teda pamiatkovej ochrane určitý rámec, nie však veľmi šťastným spôsobom, o čom sa môžete dočítať v tomto blogu

Zásady ochrany pamiatkovej zóny Nitra (Zásady) spracováva Krajský pamiatkový úrad v Nitre (KPU). Zásady nájdete na ich oficiálnej stránke. Najväčší problém nových Zásad je v tom, že KPU Nitra pri tvorbe týchto Zásad odignoroval územný plán a pri pamiatkovej ochrane si zobral na seba aj úlohu urbanistov v pamiatkovej zóne, pričom oni sami nie sú urbanisti a ani nepracujú s ďalšími potrebami a záujmami mesta, ktoré sú omnoho komplexnejšie ako samotná pamiatková ochrana. Zásady teda vznikli úplne izolovane, bez pripomienok aspoň odbornej verejnosti, ako sú urbanisti - tvorcovia územného plánu, obstarávatelia územného plánu - útvar hlavného architekta mesta, či komisia pre územné plánovanie, výbory mestských častí a v neposlednom rade aj majitelia samotných nehnuteľností v pamiatkovej zóne. Výsledkom tohto prístupu je až  odfláknutý dokument s množstvom nezmyslov a chýb (o tom bude samostatný príspevok).


Nové Zásady pamiatkovej zóny Nitra a nové "charakteristické" pohľady v Nitre

Zásady boli v Nitre spracované od roku 1992. Ministerstvo kultúry však v roku 2014 rozhodlo o zmene pamiatkovej zóny Nitra rozhodnutím MK-238/2014-221/1574, v ktorom zároveň zaviazalo KPU Nitra k vypracovaniu nových Zásad, resp. aktualizáciu do konca roka 2015.

V návrhu tohto rozhodnutia si pamiatkari vytipovali 5 pohľadov, ktoré sa rozhodli chrániť. Podľa zákona majú chrániť charakteristické pohľady. 

Čo sú to charakteristické pohľady? Pamiatkari nemajú žiadnu metodiku, takže je to na ľubovôli úradníkov, ich pocitoch a pseudovedeckom prístupe

Takto sa "našiel" aj pohľad na Kalváriu spred Piaristického kostola. Pamiatkarom asi nenapadlo, že ten pohľad nie je historický, ale je to opäť len pohľad ktorý vznikol asanáciami. Nehovoriac o územnom pláne, podľa ktorého tu má byť 4 podlažná zástavba s ktorou súhlasili.

Polozbúrané Staré mesto je raj na vymýšľanie pohľadov. V zachovaných mestách sa riešia najmä panoramatické pohľady, alebo pohľady vytvorené v prirodzenej kompozícii mesta, ktoré umožňujú priehľady cez ulice, alebo ponad prirodzenú mestskú zástavbu.

Rozhodnutie Ministerstva kultúry o zmene pamiatkovej zóny vzniklo na základe návrhu z roku 2011, v ktorom boli rozpracované pamiatkové hodnoty a medzi nimi aj tento pohľad, ktorý bol takto zaznačený v mapových podkladoch: 



Obrázok č.1

KPU Nitra spracoval nové Zásady, kde pribudlo množstvo pohľadov.

Zásady predložil v 12/2015 Pamiatkovému úradu v Bratislave na schválenie (vyplýva mu to z Pamiatkového zákona). 

V predložených a následne v apríli 2016 schválených Zásadách bol tento pohľad zakreslený takto:

Obrázok č.2

Ako vidno, už nie je pohľad len spred kostola, ale ide aj z časti Piaristickej ulici v smere od vŕšku, Mariánskej ulice.

Na fotografiách si môžete pozrieť tento "historický" a "charakteristický" pohľad kedysi a dnes. 

Obrázok č.3

Obrázok č.4

Pamiatkarov tu máme asi na to, aby nám pripomínali ako Nitra nikdy nemala vyzerať. 


Príbeh krkolomného premiestňovania pohľadu na Kalváriu a manipulácie Zásad.

V období keď sa schvaľovali Zásady prišiel na KPU developer stavby Orbis a požiadal o vyjadrenie ako môže zastavať svoje pozemky na Piaristickej ulici.

KPU Nitra dalo Orbisu rozhodnutie KPUNR-2015/22227-12/88914/V zo dňa 14. 12. 2015, podľa ktorého môže na Piaristickej ulici postaviť len jednopodlažnú stavbu s tým, že musí zachovať pohľad na Kalváriu.

Pohľad bol v tomto rozhodnutí striktne stanovený ako pohľad zo schodiska do Piaristického kostola.

Zaujímavé, že "pamiatkový výskum", ktorý mal vyvrcholiť predložením Zásad na schválenie taktiež v decembri 2015 mal tieto pohľady zakreslené inak ako to požadovali od ORBISU. Taktiež by šiel tento pohľad cez Orbis, ale kým v Zásadách tento pohľad rozšírili oproti Rozhodnutiu Ministerstva na celú Piaristickú ulicu, zrazu ho zúžili na jeden konkrétny bod - schodisko Piaristického kostola. Už tu badať chaos v prístupe KPU Nitra, ktoré vlastne nevie aký pohľad chce ako "odborná autorita" požadovať. Samozrejme, že bez metodiky a skutočných dôvodoch je to len o subjektívnych názoroch medzi "pamiatkarmi", ktoré sa menia podľa toho, kto si čo zmyslí (ak to máme porovnať s vedeckým štandardom, tak je to čisté šarlatánstvo).

Tento pohľad v rozhodnutí pre ORBIS dôvodili práve rozhodnutím Ministerstva kultúry (obrázok č.1). V tom čase nebol tento pohľad ukotvený ani v platných Zásadách a ani v územnom pláne (tam ani dnes žiaden takýto pohľad nie je).

Developer ORBISU sa odvolal (podľa nášho názoru úplne oprávnene). 

03.03.2016 riešila námietky voči tomuto pohľadu Pamiatková komisia KPU Nitra, ktorej predsedal súčasný riaditeľ KPU Nitra PhDr. Peter Jurkovič.

Toto sú fotografie pohľadu, s ktorými pracovala komisia:

1. Pohľad pôvodne definovaný v rozhodnutí, nad čiarou hore:


Obrázok č. 5


Komisia potvrdila pohľad, len čiastočne ustúpila developerovi, požadovala zachovanie pohľadu len na vrchol Kalvárie (fotografia je z prílohy zápisnice). Komisia sa taktiež odvoláva na rozhodnutie Ministerstva kultúry, ktoré pohľad uvádza.


Obrázok č. 6



05.04.2016 schválil Zásady Pamiatkový úrad BA stanoviskom PUSR2016/5314-4/22881/POR. Pohľad je v mapových podkladoch (obrázok č. 2) zakreslený pred kostolom, pričom v tomto stanovisku sa nenachádza žiadna pripomienka k tomuto pohľadu.

27.05.2016 PU SR na základe odvolania investora stavby Orbis zrušuje 1. rozhodnutie zo dňa 14. 12. 2015 pre stavbu ORBIS s vágnou argumentáciou, pričom v argumentácii nijak nerieši ako má byť tento pohľad vnímaný, len konštatuje že KPU Nitra ho zadefinovalo príliš striktne z jedného konkrétneho bodu na schodisku. Spomína však závery Pamiaktovej komisie KPU Nitra z 03.03.2016, ktorá trvá na zachovaní pohľadu s určitou "redukciou".

25.10.2016 KPU Nitra vydáva 2. rozhodnutie pre stavbu ORBIS, kde je už pohľad úplne predefinovaný nielen vo svojom rozsahu ale hlavne jeho pôdorysná poloha (východiskový bod)!  Zrazu pohľad vychádza z Cyrilometodského námestia. Týmto sa stratila podstata pohľadu, ktorú v rozhodnutí Ministerstvo kultúry dôvodilo ako prepojenie dvoch sakrálnych dominánt, Kalvárie a Piaristického kostola.

30.12.2016, 3/4 roka po schválení vydáva KPU Nitra "Zásady ochrany PZ Nitra z roku 2015“ s účinnosťou od 01.01.2017. Vo zverejnených zásadách je taktiež úplne zmenená pôdorysná poloha pohľadu na Kalváriu, zrazu sa pamiatkarom zapáčil tento pohľad z Cyrilometodského námestia. Lepšie povedané, podľa mapového podkladu spred bytovky na námestí. Takže namiesto spred kostola, je pohľad spred bytovky (Žeby bola táto bytovka nejak výrazne navštevovaná? Historicky niečím dôležitá, že spred nej potrebujete vidieť na Kalváriu?). Kým pôvodný pohľad využíval aspoň ulicu a terén, tu ide zrazu nepochopiteľne krížom cez prirodzenú zástavbu a kedysi zastavanú Skalnú ulicu.

obrázok č. 7

Zo schválených Zásad zmizli všetky tri pohľady z Piaristickej ulice, či už je to pohľad na Kalváriu alebo budovu súdu, Sédriu, ale o tom nabudúce. 

Pohľady nielenže zmizli, ale pamiatkári na základe asi "raketového" pamiatkového výskumu vymysleli nový pohľad na Kalváriu a to z Cyrilometodského námestia, úplne v rozpore so všetkým čo tu bolo od roku 2011 až do roku 2016. Netušíme ako prišli na tento pohľad, keďže južné krídlo námestia bolo historicky vždy zastavané.
Nezákonne, bez schválenia nadriadeným orgánom, si Zásady prepísali a prekreslili mapy ako sa im zachcelo. Preto možno považovať zverejnené Zásady za sfalšované.

Príbeh manipulácie s pohľadom na Kalváriu pokračuje ďalej (a nie je jediným príbehom o preloženom pohľade v Zásadách).

Text sfalšovaných Zásad definuje pohľad dvojako, jedna definícia sedí s mapou, druhá s fotografickou prílohou pohľadu (z čoho určite nenadobudnete dojem, že Zásady sú spracované odborne a uvážene):

Definícia prvá, uvedené v požiadavkách na zastavanie pozemku vedľa námestia (str. 131, str. 142) dáva pohľad na hranu zelenej plochy a asfaltovej plochy pred bytovkou (hoci sa tu spomína aj centrálny priestor, definícia v zátvorke je s tým v rozpore):


Druhá, iná definícia je v zozname pohľadov (napr. strana 89):



Vychádzajúc z mapového podkladu a textovej definície pohľadu pre pozemok  vedľa námestia, toto je strašne dôležitý a charakteristický pohľad v Nitre! Vraj na Kalváriu! Takže akákoľvek stavba, ktorá mu bude brániť za tými stromami je podľa rozhodnutia KPU Nitra neprípustná!

obrázok č. 8


Zásady majú aj fotografickú prílohu, kde je však tento pohľad zo stredu námestia s pekne nazoomovanou Kalváriou.



V roku 2018 požiadal o vyjadrenie k zámeru majiteľ pozemku vedľa námestia. V roku 1997, mu pred kúpou pozemku dalo mesto vyjadrenie, že na predmetnom pozemku bude môcť stavať kompaktnú budovu s 3 podlažiami. Čiže kúpil pozemok so stavebnými právami. Navyše tento pozemok bol pred asanáciami zastavaný dvoma objektami, rodinným domom a bytovým domom s 3 nadzemnými podlažiami.

Keď prišiel v roku 2018 na KPU, zrazu zistil že od roku 2017 ide cez pozemok "chránený" pohľad, priamo nad zemou, čiže by musel v stavbe vynechať aspoň 10 metrový výsek.
KPU mu na rokovaní oznámilo že podľa Zásad je nutné zachovať pohľad. Predložilo mu fotografiu pohľadu aj mapový podklad. Keďže medzi týmito podkladmi bol zjavný rozpor, požadoval upresnenie. 

Pohľad bol nakoniec definovaný v rozhodnutí, ktoré určuje podmienky pre novú zástavbu pozemku, ako pohľad ktorý bude vychádzať zo stredu námestia.


Suma sumárum, tento pohľad nebol 
  • ani podľa rozhodnutia Ministerstva kultúry
  • ani podľa spracovaných zásad, ktoré boli schválené v roku 2016
  • ani podľa sfalšovaných zásad, ktoré boli sfalšované k 01.01.2017, keďže tam bol rozpor medzi mapou, fotografiou a dvomi definíciami pohľadu
Tento pohľad mal až 6 verzií odkiaľ mal vychádzať (ani jedna verzia historicky neexistovala z dôvodu historickej zástavby).

Dodnes nájdete v sfalšovaných Zásadách na webstránke vo fotografickej dokumentácii pozostatok pohľadu na Kalváriu z Piaristickej ulice. Pod číslom 20. je však v texte Zásad úplne iný pohľad. "Pohľad z juhovýchodného konca ulice Kalvárska na Kostol Nanebovzatia Panny Márie" 
Žeby si niekto na KPU myslel že toto je Kalvárska ulica a na Kalvárii je kostol? Žiaľ takto sú "kvalitne spracované" Zásady, ktoré MUSIA byť, podľa vyjadrení zamestnancov KPU Nitra, prenesné do územného plánu, lebo Mesto Nitra musí rešpektovať pamiatkovú ochranu, ktorú majú vo výhradnej odbornej kompetencii pamiatkári v Nitre.  




Po zistení všetkých skutočností, ako sa so schválenými Zásadami manipulovalo, podal vlastník pozemku vedľa námestia podnet na preskúmanie rozhodnutia a Zásad. 

1. Pamiatkový úrad BA, odmietol preskúmavať Zásady a tiež rozhodnutie (Ing. arch. Lýdia Kubeková), takéto vyjadrenie prišlo po pol roku od podania podnetu. Vraj nevidí na to dôvody (boli mu predložené vyššie popísané skutočnosti a samozrejme ako schvaľovaciemu orgánu mu bol veľmi dobre známy stav). Čo je to za právny štát, keď vyhrávajú na úradoch skorumpované vzťahy nad pamiatkovou ochranou? Načo platíme tieto úrady? Odvolací orgán nechce uznať zjavné chyby, ktoré sú nielen v rozpore s ich vlastným názorom pri schvaľovaní, ale aj s rozhodnutím Ministerstva kultúry? 

2. Pamiatková inšpekcia nenašla rozdiel medzi schválenými a zverejnenými Zásadami. Prečo nenašla? Pretože požiadala KPU Nitra o vyjadrenie, ktoré bolo pre ňu rozhodujúcim "dôkazom". KPU Nitra sa vyjadrilo, že medzi schválenými a zverejnenými Zásadami nie je rozdiel, údajne len zapracovali pripomienky pri schválení. V schvaľovacom dokumente však nebola žiadna pripomienka alebo zmienka o tom, že je potrebné premiestniť pohľad spred kostola na námestie. Schvaľovací dokument nájdete tu

Kvalita vyšetrovania Pamiatkovej inšpekcie vyzerá nasledovne:

 - Podáte podnet s dôkazmi, že Zásady sú prekreslené a že táto zmena nastala až v príliš podozrivej korelácii s rozhodnutiami pre stavbu ORBIS
 - Inšpekcia sa spýta KPU Nitra, či sú Zásady zmenené. Obvinené KPU Nitra v zastúpení riaditeľa PhDr. Peter Jurkoviča odpovedá že žiadna zmena nenastala, len museli zapracovať pripomienky zo schvaľovacieho dokumentu (žiadna pripomienka a ani zmienka o tomto pohľade v schvaľovacom dokumente nie je).
 - Inšpekcia odpovie oznamovateľovi, že v Zásadách nenastala žiadna zmena, lebo to tvrdí riaditeľ  PhDr. Peter Jurkovič a cituje Vám ich vyjadrenie.
- Koniec vyšetrovania, skutok sa nestal, pán z inšpekcie, ktorý sa v tom čase stal aj jej riaditeľom, JUDr. Ľuboš Vodička, nenašiel rozdiely medzi zakresleným pohľadom v mape Ministerstva kultúry (obrázok č.1), v mape schválených Zásad (obrázok č.2) a sfalšovanou mapou publikovaných Zásad (obrázok č.7), čo mu bolo predložené ako dôkaz. Spôsoby "vyšetrovania" JUDr. Ľuboša Vodičku sú na samostatný príspevok...

Čiže ak predložíte viacero jasných dôkazov, stačí ak obvinený povie že oni museli zapracovať ešte pripomienky a tým pádom si so schválenými Zásadami mohli robiť čo sa im zachcelo. Pamiatková inšpekcia si nepovažuje za povinnosť skontrolovať takéto vyjadrenie, či boli zmeny vykonané naozaj podľa pripomienok, alebo nie. 
Načo sa schvaľovali Zásady, keď si ich potom môže KPU meniť ako sa mu zachce? Takto má fungovať schvaľovací proces? To môžeme meniť napr. schválený územný plán ako sa niekomu zachce? 

Takto vyzerala odpoveď KPU Nitra Pamiatkovej inšpekcii:
 



V čom klame riaditeľ KPU Nitra, PhDr. Peter Jurkovič ?

1. Pohľad jednoznačne preferoval už ako predseda komisie spred kostola, je o tom zápisnica, takže je mu veľmi dobre známa manipulácia s pohľadom. Tak podrobne preskúmaný nebol žiaden pohľad v Zásadách, pričom ho komisia potvrdila len mesiac pred schválením Zásad. Tento pohľad bol takto definovaný od roku 2011 až do roku 2016. Prečo to zrazu k 01.01.2017 zmenili v publikovaných sfalšovaných Zásadách?

2. Zásady boli schválené bez akejkoľvek pripomienky k tomuto pohľadu. Podľa našich informácií v komisii, ktorá schvaľovala Zásady sedela aj členka komisie, ktorá bola súčasne členkou komisie vedenej pánom Jurkovičom 03.03.2016. Čiže pohľad bol schválený spred kostola (dokument s pripomienkami nájdete tu). Žiadne zmeny nad rámec pripomienok neboli prípustné, rozhodne nie tak závažné ako presúvanie pohľadu.

3. ORBIS nikdy nespracoval územnú štúdiu zastavania sektoru, kvôli ktorému boli tieto pozemky podmienečne zastavateľné, ako tvrdí Jurkovič. Podmienkou bolo práve vypracovanie územnej štúdie v celosti. Orbis urobil LEN štúdiu vlastnej stavby, pričom v územnom pláne bol celý sektor J podmienečne zastaviteľný práve štúdiou celého územia, aby sa preverilo usporiadanie  funkcií bývania, polyfunkcie a zelene. Neurobil ani len variantnú štúdiu ako požadujú teraz od ostatných, keď to už nemá žiadny zmysel a drvivá časť územia je zastavaná, ostatné sa už môže len prispôsobiť.  Typicky nelogický postup KPU Nitra. O tejto neodpustiteľnej chybe, ktorá determinuje spôsob zástavby Skalnej a Štefánikovej ulice niekedy v ďalšom príspevku.

4. Zásady boli výrazne zmenené nad rámec pripomienok a pohľad premiestnený podľa ľubovôle KPU Nitra (resp. potrieb stavby ORBIS), pričom boli poškodení nielen ďalší majitelia pozemkov na Skalnej ulici, ktorými tento pohľad prechádza, ale ide o degradáciu územného plánu a regenerácie mesta pre nezmyselný pohľad.

Ako sa zahladili stopy

Schvaľovací dokument s pripomienkami, ako je v ňom uvedené, mal byť súčasťou Zásad. KPU Nitra tento dokument úmyselne neuviedla a k Zásadám vypublikovala vlastný protokol o vydaní Zásad, kde je síce zmienka o schvaľovacom dokumente, ale nie jeho obsah s pripomienkami. Dôvod je zrejmý, nechceli zanechať stopy o manipulácii so Zásadami.

Takto vyzerala požiadavka na zverejnenie schvaľovacieho dokumentu:





Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Experiment, ktorý nevyšiel, si chce Krajský pamiatkový úrad v Nitre zopakovať.